etip.dk

Aminosyrer

Hvad er aminosyrer?
Aminosyrer er proteinets byggesten. Proteiner er lange kæder af aminosyrer. Din krop har tusindvis af forskellige proteiner, der hver især har vigtige job. Hvert protein har sin egen sekvens af aminosyrer. Sekvensen får proteinet til at tage forskellige former og have forskellige funktioner i din krop.

Du kan tænke på aminosyrer som bogstaverne i alfabetet. Når du kombinerer bogstaver på forskellige måder, laver du forskellige ord. Det samme gælder for aminosyrer — når du kombinerer dem på forskellige måder, laver du forskellige proteiner.

Hvad er de forskellige typer aminosyrer?
Din krop har brug for 20 forskellige slags aminosyrer for at fungere korrekt. Disse 20 aminosyrer kombineres på forskellige måder for at lave proteiner i din krop.

Din krop laver hundredvis af aminosyrer, men den kan ikke lave ni af de aminosyrer, du har brug for. Disse kaldes essentielle aminosyrer. Du skal få dem fra den mad, du spiser. De ni essentielle aminosyrer er:

Histidin: Histidin hjælper med at lave en hjernekemikalie (neurotransmitter) kaldet histamin. Histamin spiller en vigtig rolle i din krops immunfunktion, fordøjelse, søvn og seksuel funktion.
Isoleucin: Isoleucin er involveret i din krops muskelstofskifte og immunfunktion. Det hjælper også din krop med at lave hæmoglobin og regulere energi.
Leucin: Leucin hjælper din krop med at lave protein og væksthormoner. Det hjælper også med at vokse og reparere muskelvæv, hele sår og regulere blodsukkerniveauet.
Lysin: Lysin er involveret i produktionen af hormoner og energi. Det er også vigtigt for calcium og immunforsvar.
Methionin: Methionin hjælper med din krops vævsvækst, stofskifte og afgiftning. Methionin hjælper også med absorptionen af essentielle mineraler, herunder zink og selen.
Phenylalanin: Phenylalanin er nødvendig for produktionen af din hjernes kemiske budbringere, herunder dopamin, adrenalin og noradrenalin. Det er også vigtigt for produktionen af andre aminosyrer.
Threonin: Threonin spiller en vigtig rolle i kollagen og elastin. Disse proteiner giver struktur til din hud og bindevæv. De hjælper også med at danne blodpropper, som hjælper med at forhindre blødning. Threonin spiller også en vigtig rolle i fedtstofskiftet og din immunfunktion.
Tryptophan: Tryptophan hjælper med at opretholde din krops korrekte nitrogenbalance. Det hjælper også med at lave en hjernekemikalie (neurotransmitter) kaldet serotonin. Serotonin regulerer dit humør, din appetit og din søvn.
Valine: Valine er involveret i muskelvækst, vævsregenerering og laver energi.
Din krop producerer resten af de 11 aminosyrer, du har brug for. Disse kaldes ikke-essentielle aminosyrer. De ikke-essentielle aminosyrer er alanin, arginin, asparagin, asparaginsyre, cystein, glutaminsyre, glutamin, glycin, prolin, serin og tyrosin.

Nogle ikke-essentielle aminosyrer er klassificeret som betingede. Det betyder, at de kun anses for væsentlige, når du er syg eller stresset. Betingede aminosyrer omfatter arginin, cystein, glutamin, tyrosin, glycin, ornithin, prolin og serin.

Hvad er strukturen af en aminosyre?
En aminosyre er et organisk kemikalie. Organiske kemikalier indeholder kulstof-brintbindinger. Alle aminosyrer har den samme grundstruktur. Hvert molekyle har et centralt carbonatom forbundet med en basisk aminogruppe, en carboxylsyregruppe, et hydrogenatom og en R-gruppe eller sidekædegruppe. R-gruppen er det, der adskiller aminosyrerne. R-gruppen bestemmer hver aminosyres kemiske natur. Den kemiske natur styrer, hvordan den vil interagere med andre aminosyrer og dens omgivelser.

Aminosyrerne binder sammen med peptidbindinger og bliver til proteiner. Derefter folder kræfterne fra andre aminosyrer og virkningerne af deres R-grupper proteinet til specifikke tredimensionelle former.

Hvad gør aminosyrer?
Din kroppen bruger aminosyrer til at lave proteiner. De forskellige typer aminosyrer og måden, de er sat sammen på, bestemmer funktionen af hvert protein. Så aminosyrer er involveret i mange vigtige roller i din krop. Aminosyrer hjælper:

 • Nedbryd mad.
 • Voks og reparer kropsvæv.
 • Lav hormoner og hjernekemikalier (neurotransmittere).
 • Sørg for en energikilde.
 • Oprethold sund hud, hår og negle.
 • Byg muskler.
 • Styrk dit immunsystem.
 • Oprethold et normalt fordøjelsessystem.

Hvor mange aminosyrer har jeg brug for?
Du behøver ikke spise mad med aminosyrer kl. hvert måltid, men det er vigtigt at få en balance mellem dem i løbet af dagen. Den anbefalede daglige dosis for hver 2,2 pund kropsvægt for hver af de essentielle aminosyrer er:

 • Histidin: 14 milligram
 • Isoleucin: 19 milligram
 • Leucin: 42 milligram
 • Lysin: 38 milligram
 • Methionin: 19 milligram
 • Phenylalanin: 33 milligram
 • Threonin: 20 milligram
 • Tryptofan: 5 milligram
 • Valine: 24 milligram

Hvilke fødevarer indeholder aminosyrer?

 • Væsentlige aminosyrer kan findes i mange forskellige fødevarer. De bedste kilder til aminosyrer findes i animalske proteiner som oksekød, fjerkræ og æg. Animalske proteiner absorberes og bruges lettest af din krop.
 • Fødevarer, der indeholder alle ni essentielle aminosyrer, kaldes komplette proteiner. Disse fødevarer omfatter oksekød, fjerkræ, fisk, æg, mejeriprodukter, soja, quinoa og boghvede.
 • Fødevarer, der indeholder nogle, men ikke alle de essentielle aminosyrer, kaldes ufuldstændige proteiner. Disse fødevarer omfatter nødder, frø, bønner og nogle korn. Hvis du følger en vegetarisk eller vegansk kost, skal du inkludere flere typer ufuldstændige proteiner for at sikre, at du indtager alle ni essentielle aminosyrer.

Skal jeg tage aminosyrer syretilskud?
Du kan normalt få alle de essentielle aminosyrer, din krop har brug for, ved at spise en sund, afbalanceret kost. Nogle mennesker tager aminosyretilskud for at få bedre søvn, forbedre deres humør og forbedre atletisk præstation. Men US Food and Drug Administration (FDA) har ikke godkendt disse kosttilskud. Du bør tale med din sundhedsplejerske, før du starter med kosttilskud, inklusive aminosyretilskud.

En note fra Cleveland Clinic
Aminosyrer er byggestenene i proteiner. De er de molekyler, som alle levende ting har brug for for at lave protein, og du har brug for 20 af dem for at hjælpe din krop med at fungere ordentligt. Din krop laver 11 af de nødvendige aminosyrer. Den gode nyhed er, at du ikke behøver at gøre noget særligt for at få de resterende ni aminosyrer, som din krop har brug for. Du skal bare spise en afbalanceret kost. Fokuser på komplette proteiner – fødevarer, der indeholder alle ni essentielle aminosyrer, såsom kød, æg og mejeriprodukter. Ufuldstændige proteiner som nødder og bønner er også gode. Tal med din sundhedsplejerske, hvis du har brug for hjælp eller forslag til at få nok aminosyrer i din kost.