etip.dk

Ethanol

Ethanol, også kaldet alkohol, ethylalkohol og kornalkohol, er en klar, farveløs væske og en ingrediens i alkoholholdige drikkevarer som øl, vin eller brandy. Ethanol er et naturligt biprodukt fra plantefermentering og kan produceres gennem hydrering af ethylen.

Nøglepunkter/oversigt
Fordi det let kan opløses i vand og andre organiske forbindelser , ethanol er en ingrediens i en række produkter, herunder personlig pleje og skønhedsprodukter, maling, lak og brændstof. I produkter til personlig pleje kan ethanol bruges som et astringerende og konserveringsmiddel. Det bruges som opløsningsmiddel i nogle husholdningsprodukter, herunder maling. Det meste benzin i USA indeholder ethanol for øget ydeevne af køretøjer. Som fødevaretilsætningsstof bruges ethanol til at fordele madfarve jævnt og for at forbedre smagen af fødevareekstrakter. Fordi ethanol er en meget ren form for alkohol, er dens anvendelse i fødevarer reguleret af FDA og Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms. FDA har mærket ethanol som et generelt anerkendt som sikkert (GRAS) stof til brug i fødevarer.

Anvendelse og fordele

Personal Care Products
Ethanol er en almindelig ingrediens i mange kosmetik- og skønhedsprodukter. Det virker som en astringerende for at hjælpe med at rense huden, som et konserveringsmiddel i lotion og for at sikre, at lotioningredienser ikke adskilles, og det hjælper hårspray med at klæbe til håret. Fordi ethanol er effektivt til at dræbe mikroorganismer som bakterier, svampe og vira, er det en almindelig ingrediens i mange hånddesinfektionsmidler. US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler brugen af håndsprit i situationer, hvor sæbe og vand ikke er tilgængeligt. At praktisere håndhygiejne er også en vigtig del af at hjælpe med at stoppe spredningen af COVID-19. Brug af håndsprit eller alkoholbaserede håndsprit (ABHR) kan hjælpe med at inaktivere SARS-CoV-2, den stamme af coronavirus, der forårsager COVID-19.

Husholdningsprodukter
Ethanol blandes let med vand og mange organiske forbindelser og er et effektivt opløsningsmiddel til brug i maling, lakker og lak samt personlig pleje og husholdningsrengøringsprodukter. Som tilsætningsstof til rengøringsmidler bruges ethanol også som konserveringsmiddel, fordi det er effektivt til at slå organismer ud, der kan udgøre en fare for forbrugerne.

Fødevaretilsætningsstoffer
Som et fødevaretilsætningsstof, ethanol kan hjælpe jævnt med at fordele madfarve, samt forbedre smagen af fødevareekstrakter. For eksempel fremstilles vaniljeekstrakt, en almindelig fødevarearoma, ved at hærde og behandle vaniljebønner i en opløsning af ethanol og vand. I USA tillader Food and Drug Administration (FDA) kun, at vanilje kaldes “ekstrakt”, når den har en alkohol- eller ethanolbase.

Brændstof
Mere end 98 procent af amerikansk benzin indeholder ethanol, typisk i en blanding kaldet E10, der består af 10 procent ethanol og 90 procent benzin, for at ilte brændstoffet og reducere luftforurening. Ethanol har et højere oktantal end benzin, hvilket giver førsteklasses blandingsegenskaber ifølge US Department of Energy.5 Krav til minimumoktantal forhindrer motorbankning og opretholder køreegenskaber.

Sikkerhedsoplysninger
Ethanol er meget brandfarligt og bør ikke bruges i nærheden af åben ild. Ethanolindånding kan forårsage hoste eller hovedpine, ifølge CDC. FDA har mærket ethanol som et generelt anerkendt som sikkert (GRAS) stof, hvilket betyder, at et panel af kvalificerede eksperter har fastslået, at ethanol er sikkert at bruge i fødevarer.6 Fordi ethanol er en meget ren form for alkohol, dens forbrug og brug i fødevarer er reguleret af US Food and Drug Administration (FDA) og Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms.

Ethanol Safety

strong>
For at afskrække fra at drikke ren ethanol fra personlig pleje eller rengøringsmidler tilsættes normalt et “denatureringsmiddel”, såsom en bitter smag. Denatureringsmidler gør alkohol uegnet til konsum, men ændrer ikke på stoffets øvrige egenskaber.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er det for nogle fødevarer, der indeholder ethanol?
Brændevarer og slik med alkoholholdige fyld Eksempler er eksempler på fødevarer med ethanol.7 Andre fødevarer såsom blommebudding og frugtkage kan indeholde ethanol, hvis destilleret spiritus bruges til at smage og konservere.

Hvad er nogle anvendelser for ethylalkohol?
Ethylalkohol bruges til at fremstille alkoholholdige drikkevarer, for eksempel vin, øl og spiritus. Ethylalkohol kan også bruges som opløsningsmiddel.

Hvordan fremstilles ethanol?
I USA fremstilles ethanol primært ved gæring af stivelse i majskorn. I brændstofindustrien bruger bioraffinaderier avancerede teknologier til at omdanne korn, drikkevarer og madaffald, celluloseholdig biomasse og andre råvarer til højoktan ethanol.

Hvorfor er alkohol en ingrediens. i mundskyl og hostesaft?
Alkohol tilsættes til mundskyl for at opløse andre ingredienser og hjælpe vigtige aktive ingredienser som mentol, eucalyptol og thymol med at trænge igennem plak. Mange hoste- og forkølelsesvæsker og andre håndkøbsprodukter indeholder noget alkohol. I formuleringen hjælper alkohol med at opløse aktive ingredienser eller bevare produktet.