etip.dk

Stephen Hawking

Levede 1942 – 2018.
Stephen Hawking var en teoretisk fysiker og kosmolog, bredt anset for at være en af de største videnskabsmænd i sin tid. Han var den første videnskabsmand, der udtænkte en kosmologi, der giftede sig med den generelle relativitetsteori og kvantemekanik, og han ydede enorme bidrag til vores forståelse af sorte huller. Hawking skrev en række populærvidenskabelige bøger, herunder bestselleren A Brief History of Time.

Early Life and Education
Stephen Hawking blev født den 8. januar 1942 i Oxford, England, Storbritannien. Hans far var Frank Hawking, en engelsk biolog; hans mor var Isobel Walker, uddannet skotsk filosofi, politik og økonomi; begge forældre var kandidater fra University of Oxford. Stephen havde to yngre søstre og en adopteret bror. Stephen Hawking var en gennemsnitlig elev i skolen, dybt interesseret i naturvidenskab. Efter at have vundet et stipendium i naturvidenskab som 17-årig dimitterede han som 20-årig med en førsteklasses honours-grad i fysik fra University College, Oxford. Derefter forskede Hawking ved Trinity Hall, University of Cambridge, til en ph.d. i astronomi og kosmologi.

I sine tidlige dage i Cambridge, i en alder af 21, fik Hawking diagnosen amyotrofisk lateral sklerose (ALS). , en motorneuronsygdom, hvor nerverne, der styrer musklerne, bliver inaktive, mens de sensoriske nerver fungerer normalt. Først forventede hans læger, at han skulle dø inden for to år. På grund af denne vedvarende tilstand tog det ham omkring 40 timer at udarbejde en 45 minutters forelæsning.

Bidrag og præstationer
Hawking var kendt for at skabe en begrænset forening mellem to meget forskellige felter: Albert Einsteins generelle relativitetsteori og kvanteteori. På et tidspunkt troede man, at absolut intet kunne undslippe et sort hul. Hawkings ligninger gav et forbløffende resultat – at sorte huller over tid kan miste energi – nu kendt som Hawking-stråling – og derfor kan de skrumpe og ‘fordampe’ og forsvinde fra universet.

I 1931 var Georges Lemaître første videnskabsmand, der foreslog, at universet og tiden selv begyndte på et enkelt øjeblik, og dukkede op i et Big Bang. Lemaître mente, at universet var udklækket fra et ‘kosmisk æg’, hvis radius svarede til afstanden mellem jord og sol. I 1970, i samarbejde med Roger Penrose, viste Hawking, at hvis der var sket et Big Bang, og den generelle relativitetsteori var sand, så må universet være vokset fra et punkt, hvis volumen var nul, men som indeholdt hele universets masse. Et sådant punkt med uendelig tæthed er kendt som en singularitet. Interessant nok lurer i hjertet af hvert sort hul en singularitet, hvor tyngdekraften har knust hele massen af det sorte hul til et punkt, hvis volumen er nul.

Hawking blev tildelt CBE i 1982 og blev en Companion of Honor i 1989. Han modtog adskillige priser og medaljer, herunder at blive Fellow of The Royal Society og medlem af US National Academy of Sciences. Han blev hædret med Presidential Medal of Freedom i 2009. Stephen Hawking var University of Cambridges Lucasian Professor of Mathematics fra 1979-2009, en stilling engang besat af Sir Isaac Newton. En meget succesfuld foredragsholder og forfatter, fra 1986 gjorde Hawking brug af et adaptivt kommunikationssystem inklusive en talesynthesizer kendt som Equalizer til at bekæmpe ALS. Ved at bruge Equalizer forfattede han bøger, videnskabelige artikler og forelæsninger og var i stand til at kommunikere med en beskeden hastighed på omkring 15 ord i minuttet.

Fame
Hans computer syntetiseret stemme og konceptet et geni sind fanget i en magtesløs krop fangede offentlighedens fantasi over hele verden. Hawking blev uden tvivl den mest berømte videnskabsmand i slutningen af det 20. og begyndelsen af det 21. århundrede, og optrådte i tv-shows som The Big Bang Theory, The Simpsons og Red Dwarf. 2014-filmen The Theory of Everything var et drama om Hawkings liv og arbejde. Hawkings bog fra 1988 A Brief History of Time blev en øjeblikkelig bestseller og blev oversat til 30 sprog. Den solgte over 10 millioner eksemplarer på verdensplan. Hans bog fra 2001 The Universe in a Nutshell blev hyldet som et mesterværk inden for moderne fysik.

Personligt liv
Stephen Hawking giftede sig med Jane Wilde, en sprogstuderende, i 1965, og de fik tre børn: Lucy, Robert og Tim. Parret gik fra hinanden i 1991. Fra 2009 var Hawking næsten fuldstændig lammet. Stephen Hawking døde fredeligt, 76 år gammel, i hjemmet den 14. marts 2018 i Cambridge, Storbritannien. Hans aske blev lagt til hvile i Londons Westminster Abbey mellem Isaac Newtons og Charles Darwins sidste hvilesteder.